Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορία και Έργο της Φιλαρμονικής

Η Φιλαρμονική Χαλανδρίου δημιουργήθηκε από το 1954. 
Για αρκετά χρόνια ήταν Ν.Π.Δ.Δ. Απώτερος σκοπός της ήταν και παραμένει, να προάγει την τέχνη της μουσικής σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, να προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία σε μαθητές του Δήμου και να υποστηρίζει μουσικά, οποιαδήποτε εκδήλωση διοργανώνεται στο Δήμο Χαλανδρίου.

Η Μπάντα είναι μουσικό σύνολο που απαρτίζεται από Ξύλινα, Χάλκινα πνευστά,καθώς και Κρουστά μουσικά όργανα. Ωστόσο, εκτός από το κύριο «Σώμα» της Μπάντας, που στελεχώνεται αποκλειστικά από Διπλωματούχους και Πτυχιούχους επαγγελματίες μουσικούς, έχουν δημιουργηθεί και μικρότερα μουσικά σύνολα όπως:

· ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

α. Κουϊντέτο Κλαρινέτων.

β. Κουϊντέτο Σαξοφώνων.

γ. Κουϊντέτο Χάλκινων πνευστών (σύνολο μουσικής δωματίου, που απαρτίζεται από πέντε μουσικά όργανα.

· BIG BAND

Σύνολο χορευτικής μουσικής, που απαρτίζεται από δεκαοχτώ μουσικά όργανα, και παρουσιάζει μουσικά θέματα όπως Swing, Latin κ.α.

· JAZZ ΣΥΝΟΛΟ

· ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

· ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

· ΜΠΑΝΤΙΝΑ που στελεχώνεται από τους μικρούς μαθητές του «φυτωρίου» της Φιλαρμονικής.

Η Μπάντα και τα μουσικά σύνολα της Φιλαρμονικής Χαλανδρίου εμφανίζονται σε :

· Εθνικές εορτές και παρελάσεις.

· Θρησκευτικές εορτές και λιτανείες.

· Τελετές.

· Αποδόσεις τιμών.

· Μουσικές παρουσιάσεις και αφιερώματα.

· Συναυλίες.

· Σεμινάρια.

· Μουσικά πρωινά σε Ιδρύματα, Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια, Οίκους Ευγηρίας, Σωφρονιστικά Ιδρύματα κ.α.

Το σημαντικότερο όμως για μας είναι το εκπαιδευτικό έργο της Φιλαρμονικής. Αρκετά χρόνια τώρα, η Φιλαρμονική έχει εγκαινιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ εκμάθησης μουσικών οργάνων και θεωρητικών μουσικής. Ατομικά, διδάσκονται όλα τα ξύλινα, χάλκινα και κρουστά μουσικά όργανα αλλά και πιάνο και ηλεκτρική κιθάρα.

Τα μαθήματα παραδίδονται στην αίθουσα της Φιλαρμονικής κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 17:00 έως και 20:30, ενώ το Σάββατο από 10:00 έως 13:30. και επειδή ο χώρος δεν είναι αρκετός για να καλύψει τους 150 και πλέον μαθητές που έχουν εγγραφεί φέτος,δημιουργήθηκαν παραρτήματα Φιλαρμονικής σε τέσσερα Δημοτικά Σχολεία.

Κάτι το πρωτοποριακό για το Δήμο μας, και την Φιλαρμονική, είναι η εκμάθηση μουσικής σε Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες κυρίως μαθητές από «το Στουπάθειο». Ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2011 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στο κτήριο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, εφόσον στην αίθουσα της Φιλαρμονικής δεν υπάρχει πρόσβαση στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Επίσης το Νοέμβριο του 2012 ξεκινήσαμε μια νέα συνεργασία με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα κάνοντας μαθήματα μουσικής στα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου κάθε Πέμπτη απόγευμα με μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία. 

Στη φιλαρμονική ανήκουν τα ηχητικά μηχανήματα του δήμου μας, τα οποία και διαθέτουμε σε όλες τις εκδηλώσεις του δήμου, των σχολείων, των συλλόγων, σε εκδηλώσεις της Ρεματιάς κλπ. 

Η Φιλαρμονική λειτουργεί καθημερινά από το πρωί 8.30 έως το βράδυ 21:00 και το Σάββατο 10.00 μέχρι τις 14.00.

Τις πρωινές ώρες γίνετε η προσωπική μελέτη των μουσικών και οι πρόβες σε μικρές ομάδες. Ακολουθεί η γενική πρόβα 15:00 – 17:00 και αμέσως μετά ξεκινάει η μουσική εκπαίδευση των μαθητών.